25. apríla 2012

Zdravá výživa v kocke

VIETE, ŽE:


Koľko hodín denne jeme, trávime v reštaurácii, kaviarni? Koľko hodín denne trávime doma v kuchyni prípravou jedál a ich nakupovaním? Koľko hodín pracujeme, aby sme si mohli to jedlo a pitie kúpiť? A koľko hodín pracujeme, aby sme si mohli kúpiť byt s kuchyňou, jedálňou, toaletou - ktoré potom vybavíme zariadením (kuchynská linka, stôl, stoličky, sporák, ohrievač vody, umývačku riadu, nezdravá „mikrovlnka“ a ďalšie spotrebiče, hrnce a množstvo náčinia a riadu)?


A predsa mnohí ľudia neprikladajú dostatočný dôraz tomu, že podstatná časť zdravia je závislá na tom, čo a ako jeme.


Všetci sme iní. Máme rozdielny metabolizmus, rozdielnu konštitúciu a kondíciu. Rodíme sa s rôznymi predispozíciami a trpíme rôznymi chorobami. Žijeme v rôznych klimatických podmienkach s inými poľnohospodárskymi zvyklosťami. Máme rozdielnu prácu a pohyb.
Milujem chutné, zdravé, čerstvé jedlo! Mňam :)


Napriek tomu existuje zopár "všeobecných" zásad, ktoré by sme mali dodržiavať.

1. Nejedzte a nepripravujte jedlo, ak ste vyčerpaní, v strese a plný negatívnych emócií
- vyčkajte kým sa upokojíte, odpočiňte si
- vytvorte si pri stolovaní maximálnu pohodu a nepreberajte negatívne témy

2. Jedlo pripravujte len z čerstvých surovín a vyhýbajte sa
- konzervantom, farbivám, emulgátorom, stabilizátorom, dochucovadlám
- geneticky modifikovaným potravinám
- polotovarom – sú to energeticky mŕtve potraviny
- fast-foodom
- čím čerstvejšie potraviny, tým väčšia energia (hologram, vyžarovanie)

3. Konzumujte hlavne potraviny z nášho klimatického pásma a v čase ich prirodzeného dozrievania
 
4. Ak je to možné, používajte ekologicky pestované potraviny
- bez pesticíd, insekticíd, umelých hnojív
- Pozor! - BIO vždy neznamená, že potraviny sú zdravé (napr. BIO polotovary, BIO salámy, BIO cukor, BIO alkohol, „BIO cigarety“ - a potom dostanete BIO rakovinu)

5. Používajte prírodné a zdraviu neškodné materiály

- smaltované hrnce, sklo, keramiku, porcelán, hlinu, drevo
- nepoužívajte teflonové panvice, hliník, cín, meď, nikel, plasty
 
6. Medzi jedlami dodržiavajte dostatočné prestávky
- jedzte, menšie porcie, 5-6x denne
 
7. Žujte dostatočne dlho
- spevňujú sa zuby, posilňuje sa peristaltika čriev
- energia z potravy sa začína vstrebávať už v ústach
- štiepia sa zložité cukry vďaka enzýmu amyláza, ktorého dostatočné množstvo je iba v slinách
- nepožuvané kúsky jedla spôsobujú kvasenie a hnitie v čreve
 
8. Počas jedla a po jedle nepite 
- hlavne nepite malinovky, sladené nápoje
- ak ste smädný, napite sa pred jedlom a jedzte až 15 minút po tom
  
9. Dodržiavajte prirodzené biologické potreby (orgánové hodiny)
- 7.00 – 9.00 raňajkujte po vyprázdnení miso polievku a prípadne obilnú kašu
- 11.00 – 13.00 obedujte; tanier by mal obsahovať všetky potrebné živiny v rôznom množstve podľa vášho metabolického typu
- 17.00 – 19.00 večerajte ľahké, nie mastné jedlo, najneskôr 2-3 hodiny pred spaním, aby potrava nezostala v žalúdku cez noc; takisto večer nepite, aby ste nezaťažili obličky

10. Vylúčte zo stravy biely cukor,bielu múku bodka.

Zelenina-zelenina-zelenina so zeleninovou omáčkou :D


11. Jedzte menej (menšie porcie) ako obvykle
- objem jedného jedla by sa mal zmestiť do dvoch dlaní človeka



12. Detoxikujte organizmus
- pôsty, ľahké zeleninové dni, čistiace kúry - NIE HLADOVKA!!!


13. Pravidelne športujte a doprajte si aj oddych 
- po veľkom fyzickom vypätí nezabudnite na prísun bielkovín, aby nedošlo k úbytku svalovej hmoty
- športujte aj na Slnku (D vitamín), do prírody (ak je teplo, bosí na tráve), do lesa
- doprajte si čas pre seba a svoje koníčky


14. Zloženie stravy
- čo najpestrejšie, všetky 3 základné zložky sú rovnako potrebné: sacharidy, bielkoviny, tuky, dôležité sú však pomery, podľa metabolického typu



16. Soľte menej, alebo vôbec
- pozor aj na dochucovadlá, bujóny


17. Vylúčte zo stravy stužené tuky
- vytvárajú nepriedušnú membránu na bunkách, ktorá nevie prijímať potrebné množstvo živín a odvádzať toxíny – zdroj nespočetného množstva chorôb
- na teplú kuchyňu používajte sezamový olej alebo kokosový olej (pri nižších teplotách sa dá použiť aj slnečnicový a olivový)
- na doplnenie omega 3, 6, 9 používajte za studena lisované oleje – ľanový, tekvicový, konopný, … – sú nevhodné na tepelnú úpravu



18. Nikoho nenúťte, aby žil podľa vašich predstáv. Buďte osobným príkladom. Ak budete prekypovať zdravím a šťastím, ľudia sa spýtajú, ako to robíte.

- nekritizujte, neposudzujte a prijímajte ľudí takých, akí sú

Pamätajte si svoje ciele!

Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)




Be Fit - Be Yourself - Be Happy

1 komentár: