25. októbra 2012

Máte doma fit loptu?

No jasné, že ja MÁM! :)
V čom je fitlopta taká skvelá? 
Že na nej treba udržiavať rovnováhu, čo znamená, že celkom prirodzene spevňujete telo. Keď tomu pridáte aj pohyby cielené na problémové partie, máte cvičenie, ktoré je efektívne a navyše aj zábavné.
A aj keď vo fitnescentrách bez problému nájdete cvičenie nazvané fitlopty, takúto hodinku si bez problémov môžete dopriať aj v pohodlí domova. Stačí vám správna fitlopta, rytmická hudba a samozrejme, zostavu cvikov, vďaka ktorým si vytvarujete telo.

Chrbát v lepšej forme
Ako som už povedala, hlavný prínos fitlopty je v jej nestabilite. Je len na nás, aby sme z nej počas obyčajného sedenia nespadli, čo znamená, že musíme udržiavať balans. Správne držanie tela je rozhodujúce, takže akýmsi automatickým plusom používania fitlopty je zlepšenie stavu chrbtice. Ak ju však chcete posilniť ešte viac, existuje niekoľko jednoduchých cvikov.
Ľahnite si na fitloptu tak, aby ste sa pozerali tvárou k zemi a mali ju približne v oblasti brucha. Ruky i nohy opierajte o zem, no s nádychom zdvihnite jednu ruku a k nej opačnú nohu. To znamená, že s s pravou rukou dvíhate ľavú nohu, s ľavou ruku pravú nohu, Tieto pohyby vystriedajte po sérii 15 opakovaní.
Veľmi podobným cvikom je dvíhanie hornej časti tela, no v tomto prípade loptu mierne posuňte smerom nižšie. Mala by byť približne až na začiatku panvy, aby ste telo vedeli zdvihnúť. Kolenami sa pri tom opierajte o zem a ruky majte pri tele. 



O niečo ťažším cvikom na spevnenie chrbta i ostaných častí tela je rúčkovanie, pri ktorom budete loptu posúvať pod svojimi nohami. Opäť si na loptu ľahnite bruchom a tvárou k zemi, dlaňami sa opierate o zem pred loptou, špičkami za loptou. Rúčkujte smerom dopredu, lopta sa bude pomaly otáčať pod vašimi nohami a udržanie tela v jednej rovine bude stále náročnejšie. Najjednoduchšou možnosťou je zastaviť, keď máte loptu pod kolenami, s trochou cviku ju môžete dostať až po členky. V tejto polohe zotrvajte, telo držte v jednej rovine a približne po 30 sekundách sa vráťte do pôvodnej polohy. Ako sme už povedali, okrem chrbta spevňujete aj ostatné časti tela ako bruško, zadok a takisto ruky.

Rizikové partie ženy
Spomínané rizikové partie na lopte precvičíte veľmi jednoducho. Na bruško zaberajú klasické brušáky, len v trošku zmenenej podobe. Pri ležaní na zemi si môžete nohy vyložiť na fitloptu, prípadne sa uložte priamo na ňu. Opretá by mala byť celá plocha chrbta, zadok držte tesne na kraji lopty a rozkročenými nohami sa opierate o zem. Dajte ruky za hlavu a máte pohodlný spôsob, ako precvičiť brušné svaly.
Zadné partie fitlopta neobchádza a plusom je pre ne už vtedy, keď na nej v sede hopsáte. Viac však urobíte aj cieleným posilňovaním, keď budete dvíhať driek. Ľahnite si na podložku a nohy vyložte na fitloptu. Oprite o ňu väčšiu časť lýtok i päty, zvyšok tela zostáva na zemi a ruky pripažené. S nádychom zdvihnite boky tak, aby ste z tela urobili šikmú plochu, ktorá je, samozrejme, spevnená. V nadvihnutej pozícii chvíľu zotrvajte a zadok vráťte na zem..
Ak si chcete na tejto multifunkčnej cvičebnej pomôcke vyskúšať aj ďalšie cviky, len do toho. Pomocou fitlopty vytvarujete každú jednu partiu a návod vám ponúka aj video pod článkom.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára