23. októbra 2012

Nezabudnite na strečing...

Väčšina ľudí strečing zanedbáva a po ukončení aerobicu, behu alebo iného cvičenia niektoré z nás odchádzajú z hodín míľovými krokmi rovno do šatne. Chyba!
Týmto si koledujete o riadnu svalovicu, skrátené svaly a v horšom prípade o zranenie. Bez strečingu nebudete mať štíhle svaly!!!

Čo strečingom získame?

Hlavnou úlohou strečingu je ponaťahovať skrátené svaly a je vhodnou prevenciou proti zraneniam. Ak sa budeme pravidelne naťahovať, prinesie nám to zaslúžené ovocie. Strečing má účinok na samotnú kvalitu športového výkonu, na celkovú ohybnosť a pohyblivosť. Strečingom sa udržiavajú svaly v pružnosti, zabraňuje sa ich skracovaniu a predchádzame svalovým úrazom. Má slúžiť k uvoľneniu napätých svalov v záverečnej fáze tréningu. 

Ako sa správne vystrečovať?

Jednotlivé svalové partie by sme mali naťahovať rovnomerne a venovať im primeraný čas, nikde sa neponáhľať. Strečing by sa mal vykonávať dôsledne, v pomalom, pokojnom tempe. Svaly naťahujte len do pozície, keď to nie je bolestivé. Je potrebný aj počas tréningu so záťažou. V prestávkach medzi sériami sa snažte ponaťahovať precvičovaný sval jedným alebo dvoma natiahnutiami. Sval sa takto natiahne a tým sa lepšie prekrví. Snažte sa strečing využívať ako doplnok cvičenia, nie ako samostatný tréning na získanie pružnosti.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára