30. októbra 2012

Príroda volááá :)

Dnes odchádzam na dvojdňovú túru na Muráňsku planinu...teším sa veľmi!!!
Zdravá aktivita
Načo sa trápiť rôznymi diétami, keď úbytok telesného tuku dosiahnutý pohybovou činnosťou má, v porovnaní so stratou z dôvodu obmedzenia kalorického príjmu, nepomerne dlhšiu dobu pôsobnosti? Účinky turistiky sú však oveľa výraznejšie ako púha redukcia hmotnosti.
Posilní sa srdcovo-cievny systém, zredukuje sa prípadný vysoký krvný tlak, telo sa zbaví toxických látok. Priaznivo vplýva nielen na funkcie orgánov v organizme, ale taktiež na duševnú sféru človeka i odstránenie neojedinelého stresového faktoru.
 
Pevnejšie telo
Posilnený bude tiež svalový aparát, najmä spodnej časti tela, nakoľko hlavná záťaž je prenášaná na dolné končatiny. Výdatnú prácu odvedú lýtkové svaly ako i svaly predkolenia, ale taktiež partie sedacích svalov a stehien. Pri aktívnom zapájaní paží, ocítite účinok aj na ramenných svaloch a v oblasti chrbta. Miera činnosti svalov je samozrejme priamoúmerná intenzite zaťaženia.
Výstroj turistu
Základom pre zdravé prevádzanie turistiky je dostatočne pevná obuv, vzdušné a pohodlné oblečenie. Turistický odev by mal pozostávať z niekoľkých vrstiev, aby sa turista vždy mohol prispôsobiť aktuálnej teplote, ktorá sa počas jednej trasy môže niekoľkokrát zmeniť. Nezabudnite preto ani na pršiplášť.
Pri výbere tej správnej výbavy myslite predovšetkým na funkčnosť a praktickosť. Nevyhnutný je batoh pohodlne umiestnený na chrbte, ktorý okrem pitného režimu a občerstvenia, obsahuje aj balíček prvej pomoci. 
Príroda volá
Snáď žiadna iná aktivita vám neposkytne toľko možností i priestoru spoznávania prírodných krás ako práve turistika. Pokochať sa budete môcť takmer panenskou prírodou, pripomeniete si vôňu lesa, žblnkanie horského potôčika a na vlastné oči uvidíte zvieratá, ktoré ste poznali len z učebnice prírodovedy. K dispozícii je množstvo turistických terénov, tak na Slovensku, ako i u okolitých susedov. Skúste a sami zistíte, že príjemný pocit po zdolanej trase je zážitkom skutočne ojedinelým. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára