3. novembra 2012

Biele zlato pre Vaše zdravie

Sušená srvátka je nízkokalorický nápoj a obsahuje množstvo vitamínov a minerálov. Pôsobí detoxikačne, upravuje metabolizmus, podporuje činnosť čriev a obnovuje črevnú mikroflóru. Je ideálny aj do kúpela alebo ako pleťová maska (áno, môžem to potvrdiť!)

Srvátka vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe syrov a tvarohu. Je to tekutina, ktorá takmer neobsahuje tuky a soli, obsahuje však množstvo kvalitných bielkovín, vo vode rozpustné vitamíny: B1, B2, B6, B12, E, C.

Je bohatá na minerály: horčík, fosfor, vápnik, draslík, zinok, niacín, biotin, kyselinu listovú a panthotenovú.


Preto má množstvo priaznivých účinkov:
  1. Draslík zbavuje organizmus škodlivých látok a reguluje v bunkách tekutinu. Má jedinečný proticelulitídny efekt.
  2. Bielkoviny, obsiahnuté v srvátke sa podieľajú na stavbe svalov a sú ľahko stráviteľné, ideálne pre športovcov.
  3. Srvátka je veľmi dôležitá aj pre metabolizmus. Vynikajúci pri redukčných diétach. 
  4. Pri vonkajšom použití výborne vyhladzuje pokožku. Reguluje jej pH hodnotu a stabilizuje kyslú ochranu povrchu tela. Pokožka je tak vyčistená veľmi jemne a šetrne. Srvátku môžeme použiť okrem pitia tiež na pleť, ruky alebo do kúpeľa.
Srvátka sa používa tiež na bežné pitie namiesto mlieka. Len dva poháre denne zásobia organizmus potrebnými vitamínmi a minerálmi. Je ideálnym nápojom pre športovcov, dodáva telu mnoho dôležitých látok, minerálov a nezaťažuje organizmus.
Priemerné nutričné hodnoty v 100g prášku: tuky max. 2g, bielkoviny min. 9 g, sacharidy min. 72,5 g, energetická hodnota 318 kcal / 1335 kJ.

Srvátku pijem ako rýchly zdroj energie a bielkovín po tréningu (2 PL srvátky, najčastejšie s rozmixovaným banánom a vodou alebo mliekom, alebo si ju primiešam do môjho obľúbeného banánovo-špenátového Shreku), prípadne večer, keď už nechcem veľa jesť, už je príliš neskoro atď. Ak chcem byť veľmi úprimná, až takú bohovskú chuť nemá, ale je 100 % účinná, zdravá. Nemôžem ju však piť denne, lebo mi očividne narastú svaly, tak stačí 2-3x/týždeň. Tiež ju využívam ako pleťovú masku (med, srvátka, kvapka bio olivového alebo kokosového oleja). Nie som profesionálna fitneska - ani nechcem byť - nepotrebujem žiadne drahé proteínové drinky. Srvátka ako zdroj kvalitných bielkovín mi bohato vystačí. Pozor, zabudnite však na na sladkú, ochutenú srvátku! 
Je dostupná v každom obchode so zdravou výživou, 500g, okolo 2, 8 EUR.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára